Els temes
A Maria Rosa es tracten uns temes que seran constants en la majoria de drames de Guimerà. En aquesta obra en destaquen tres:
Maria Rosa és una història d’amor com tantes que va escriure Guimerà. La passió amorosa, expressada en moments de sensualitat intensa, té un paper fonamental en els personatges principals de l’obra. Les diferents escenes de l’obra es produeixen cap al tard, quan fosqueja, o en plena nit, el temps propici per descordar la passió.
Trobem diversos passatges amb una càrrega eròtica força destacable, com quan la Maria Rosa explica la seva primera trobada amb l’Andreu (acte I escena X). També trobem aquesta sensualitat quan en Marçal explica el dia que va conèixer la Maria Rosa, amagat i mirant com ella rentava la roba. (Acte III escena IV).
L’erotisme que s’estableix entre la Maria Rosa i en Marçal duu al desig de possessió mutu, un desig insaciable que actua de motor en l’obra. En Marçal confessa que estima la Maria Rosa “com un boig”. La “fal·lera” cap a la Maria Rosa va néixer el primer dia que la va veure, un sentiment que el farà patir molt. Mata per amor, dominat per una passió que no pot o no vol controlar. La passió i la culpa el turmenten. La Maria Rosa també viu els seus sentiments cap a en Marçal com si fos una condemna.
Per tant, la passió amorosa és viscuda amb intensitat pels personatges i sempre des d’una perspectiva turmentosa.
A Maria Rosa, com en d’altres obres de Guimerà, es reflecteix la realitat del món dels desfavorits. En l’obra hi ha una clara voluntat de reflectir-hi la dramàtica situació del proletariat de la construcció. Quan s’escriu l’obra, la lluita obrera omple les planes del diari. Guimerà pretén sensibilitzar la consciència dels espectadors i fer-los coneixedors dels canvis socials que s’estan produint en la societat catalana. Aquests elements socials fan de rerefons del conflicte amorós i a més ens ajuden a entendre la
trama passional entre la Maria Rosa i el Marçal. És a dir, la manera com s’estimen els personatges està molt condicionada pel món que els ha tocat viure.
Al principi de l’obra, el diàleg entre en Gepa i en Badori ja ens parla de la precarietat laboral, la inestabilitat dels treballs, les dificultats per trobar feina, la perillositat, els sous baixíssims i sovint pagats a deshora, etc…Els personatges són pobres, tal com es demostra a les acotacions que indiquen com ha de ser la casa de Quirze (“casa molt pobra, gairebé una barraca”). L’analfabetisme, un greu problema de l’època, és una condició dels personatges de l’obra. Aquests són conscients de la importància de saber llegir i escriure i els avergonyeix la seva ignorància.
L’obra ens dóna molts detalls dels costums de la classe obrera de l’època: l’alcoholisme, els moviments migratoris a l’interior del país, l’edat d’envelliment, el pes de l’Església en els costums morals, les relacions amb el poder, les formes de lleure, etc.
Com podem suposar per l’època en que fou escrita l’obra, el paper de la dona és molt diferent al d’avui dia. El futur de la dona i la seva realització és el matrimoni. En Quirze, per exemple, recomana a la seva germana que es torni a casar per superar la crisi que li ha suposat la pèrdua de l’Andreu. El matrimoni és una via obligada de perfeccionament de la dona. La dona soltera o vídua és una person
a inacabada, carent, plena de cabòries, a punt de tornar-se boja.
El paper de la dona dins el matrimoni suposa l’acceptació per part d’ella d’un rol de submissió. Durant l’obra, veiem com els homes reprenen la dona que expressa opinions que afecten la vida comunitària (ex: Tomasa).
Guimerà fa un important tractament de la psicologia femenina. Maria Rosa és un exemple de dona que intenta superar aquest rol de submissió. Pren decisions que ens demostren la seva dimensió de dona forta, independent.
La vida eròtica de l’home no es qüestiona. Fins i tot les estratègies immorals per posseir la Maria Rosa són celebrades pels seus companys. La dona, en canvi, ha d’amagar els seus desigs. De fet, quan es va estrenar l’obra, hi va haver certa polèmica perquè el personatge de Maria Rosa manifestava massa explícitament el seu desig carnal envers l’Andreu i el Marçal.